Film middellange versie
Help in de strijd tegen stigma's in de psychiatrie! www.ggzfriesland.nl/vooroordelen
GGZ Friesland lanceerde tijdens de Week van de Psychiatrie een langlopende actie, met deze video als startpunt, om de gevolgen van vooroordelen/stigma's onder de aandacht te brengen. Deze bewustwordingscampagne moet duidelijk maken hoe schadelijk en onterecht stigma's zijn en hoe gemakkelijk we allemaal vooroordelen hebben.
Kies je eigen label, wees .... OPVALLEND JEZELF
Opvallend Jezelf is een ontwikkelcirkel voor en door jongeren met een Maseratibrein (autisme spectrum, ADHD, e.d.). Met elkaar ontwikkelen we vaardigheden en kansen om optimaal gebruik te maken van je Maseratibrein.
Deze film is geregiseerd en geproduceerd door Timothy M. van Isveldt. De muziek is van Joost Brands van http://yourmusicmymusic.com/
Medespelers zijn o.a. Lisa Petri, Timothy van Isveldt, Bjorn Mesu, en anderen
Het aantal kinderen in Nederland met een officiële diagnose voor een psychiatrische stoornis is in de laatste jaren explosief gestegen[1]. Denk aan diagnoses voor ADHD, PDD-NOS, Anti-Sociaal, Manisch-depressief, ADD, Borderline, Bipolair en nog vele andere stoornissen.
Betekent het dat onze kinderen moeilijker geworden zijn? Of dat zij het in deze tijd en maatschappij moeilijker hebben om tot hun recht te komen en goed te kunnen participeren? De vraag is dan; is dat erg, hoe komt dat en wat kunnen wij daar aan doen?
[1] http://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/optimale-gezondheidszorg/participatie-van-jongeren-met-psychische
Wanneer een diagnose een kind verder helpt en belemmeringen oplost, dan kan waarschijnlijk niemand daar iets op tegen hebben. Maar wanneer een diagnose juist belemmeringen veroorzaakt, waardoor een kind niet goed kan participeren in onze samenleving, dan lijkt het niet verstandig te vroeg, te snel en te hard een uitsluitend medische diagnose te geven.
Er kleeft namelijk een aantal belangrijke nadelen aan het ‘bestempelen’ van kinderen met een psychiatrische diagnose. Klik hier voor een schets van deze nadelen.
Hoe komt het nu dat we in deze tijd zo’n enorme toename van kinderen met psychiatrische diagnoses zien? Dat is een complexe vraag omdat veel factoren daar invloed op hebben. Denk aan veranderende opvoedstijlen, onderwijssystemen, overheidsbeleid, visies vanuit de wetenschap, nieuwe media-ontwikkelingen en een actieve farmaceutische industrie.
Toch is het wel belangrijk je daar enigszins in te verdiepen, zodat je meer inzicht krijgt in alle krachten die meespelen in dit veld. Klik hier voor een beschrijving van de oorzaken.